਀㰀䠀䔀䄀䐀㸀 ਀㰀洀攀琀愀 栀琀琀瀀ⴀ攀焀甀椀瘀㴀∀䌀漀渀琀攀渀琀ⴀ吀礀瀀攀∀ content="text/html; charset=iso-8859-2">਀㰀吀䤀吀䰀䔀㸀 漀戀爀戀欀愀 稀椀愀爀渀愀 㰀⼀吀䤀吀䰀䔀㸀 ਀㰀䈀伀䐀夀 䈀䜀䌀伀䰀伀刀㴀⌀䔀㐀䐀㠀䌀㤀㸀 ਀㰀倀㸀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀 Obróbka kawy
਀䐀漀 瀀爀稀礀最漀琀漀眀愀渀椀愀 琀攀最漀 愀爀漀洀愀琀礀挀稀渀攀最漀 渀愀瀀漀樀甀Ⰰ 洀漀簀渁愀 甀簀礁眀愀܀ 樀攀搀礀渀椀攀 稀椀愀爀攀渀 欀愀眀漀眀挀眀⸀ 䤀渀渀攀  części jagody są eliminowane, aby umożliwić wyciągnięcie ziarenek, a następnie używane a ਀稀眀礀挀稀愀樀 樀愀欀漀 渀愀眀稀⸀ 刀漀稀爀簀渁椀愀洀礀 搀眀椀攀 洀攀琀漀搀礀 漀戀爀戀欀椀 欀愀眀礀㨀 ∀洀攀琀漀搀愀 猀甀挀栀愀∀ 椀 ∀洀攀琀漀搀愀 洀漀欀爀愀∀

਀㰀倀 䄀䰀䤀䜀一㴀䌀䔀一吀䔀刀㸀 O b r ó b k a   k a w y   n a   m o k r o

਀㰀倀㸀 Aby przeprowadzić obróbkę kawy na mokro, rzeczą podstawową jest aby zebrać ją metodą pickingu:਀ 眀猀稀礀猀琀欀椀攀 漀眀漀挀攀 洀甀猀稀Ԁ 戀礀܀ 搀漀欀䈀愁搀渀椀攀 搀漀樀爀稀愀䈀攁Ⰰ 琀愀欀Ⰰ 愀戀礀 椀挀栀 洀椀Ԁ簁猁稀 戀礀䈀 洀椀ᤀ欁欀椀 椀 瀀漀稀眀愀氀愀䈀 渀愀  wydobycie ziaren. Ponadto owoce muszą być tej samej wielkości, gdyż mniejsze jagody nie ਀稀漀猀琀愀䈀礁戀礀 瀀漀稀戀愀眀椀漀渀攀 洀椀Ԁ簁猁稀甀㨀 琀爀稀攀戀愀 眀爀攀猀稀挀椀攀 甀渀椀欀愀܀ 眀猀稀攀氀欀椀攀樀 漀戀攀挀渀漀嬀持椀 挀椀愀䈀 漀戀挀礀挀栀Ⰰ 樀愀欀  na przykład kamienie gotowe uszkodzić maszyny. ਀䨀愀最漀搀礀 猀Ԁ 最漀琀漀眀攀 搀漀 甀猀甀渀椀ᤀ持椀愀 洀椀Ԁ簁猁稀甀Ⰰ 挀漀 洀漀簀攁 稀漀猀琀愀܀ 瀀爀稀攀瀀爀漀眀愀搀稀漀渀攀 瀀爀稀礀 瀀漀洀漀挀礀 洀愀猀稀礀渀礀  bębnowej lub tarczowej. W obu przypadkach jagoda jest miażdżona pomiędzy częścią obrotową ਀⠀戀ᤀ戁攀渀 氀甀戀 琀愀爀挀稀愀⤀ 愀 猀琀愀䈀礁洀 漀猀琀爀稀攀洀Ⰰ 愀簀 搀漀 瀀爀稀攀挀椀ᤀ持椀愀 猀欀爀礀Ⰰ 欀琀爀愀 甀眀愀氀渀椀愀 搀眀愀 稀椀愀爀渀愀  pokryte łuską i osnówką: ziarna i miąższ są oddzielane przez samą maszynę. ਀倀漀 甀猀甀渀椀ᤀ持椀甀 洀椀Ԁ簁猁稀甀 漀眀漀挀攀 猀Ԁ 瀀爀稀攀渀漀猀稀漀渀攀 渀愀 猀椀琀漀 椀 洀礀琀攀Ⰰ 愀戀礀 甀猀甀渀Ԁ܁ 瀀漀稀漀猀琀愀䈀漁嬀持椀 洀椀Ԁ簁猁稀甀 椀  skórki: owoce są najpierw umieszczane na sicie, którego otwory są obliczane w ten sposób, ਀愀戀礀 稀愀琀爀稀礀洀愀܀ 樀攀搀礀渀椀攀 稀椀愀爀渀愀⸀ 一愀猀琀ᤀ瀁渀椀攀 洀礀樀攀 猀椀ᤀ 樀攀 愀氀戀漀 瀀漀搀 眀漀搀Ԁ 戀椀攀簀ԁ持Ԁ 眀 漀戀椀攀最甀  kanalizacyjnym specjalnie do tego celu przystosowanym lub w wielkich zbiornikach w których ਀稀椀愀爀渀愀 猀Ԁ 眀椀攀氀漀欀爀漀琀渀椀攀 洀椀攀猀稀愀渀攀⸀ 

਀㰀倀㸀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀 Fermentacja, mycie, suszenie
਀䄀戀礀 洀挀 瀀爀稀礀猀琀Ԁ瀁椀܀ 搀漀 猀甀猀稀攀渀椀愀 漀眀漀挀眀 眀 䈀甁瀀挀攀 渀愀氀攀簀礁 渀愀樀瀀椀攀爀眀 甀猀甀渀Ԁ܁ 漀猀渀眀欀ᤀ 漀 最爀甀戀漀嬀持椀 漀搀  0,5 do 2 milimetrów, która je pokrywa. Ta błonka składa się z substancji nie rozpuszczalnych ਀眀 眀漀搀稀椀攀⸀ 䨀攀嬀氁椀 渀椀攀 稀漀猀琀愀渀椀攀 甀猀甀渀椀ᤀ琁愀Ⰰ 琀漀 猀瀀爀愀眀椀愀Ⰰ 簀攁 稀椀愀爀渀愀 最渀椀樀Ԁ 愀 猀挀栀渀Ԁ持 瀀爀稀礀欀氀攀樀愀樀Ԁ 猀椀ᤀ  jedno do drugiego. Na szczęście, fermentacja bierze na siebie rozpuszczenie błony, pozostawiając਀ 猀欀爀ᤀ 最䈀愁搀欀Ԁ 椀 挀稀礀猀琀Ԁ⸁ 䴀漀簀攁 戀礀܀ 瀀爀稀攀瀀爀漀眀愀搀稀漀渀愀 眀 搀眀漀樀愀欀椀 猀瀀漀猀戀㨀 瀀爀稀攀稀 稀愀琀漀瀀椀攀渀椀攀 眀 眀漀搀稀椀攀  lub na mokro, to znaczy używając jedynie wilgoci samej błony. W obu przypadkach, ziarna są ਀甀洀椀攀猀稀挀稀愀渀攀 眀 挀攀洀攀渀琀漀眀礀挀栀 稀戀椀漀爀渀椀欀愀挀栀Ⰰ 漀 最䈀ᤁ戁漀欀漀嬀持椀 渀椀攀稀渀愀挀稀渀椀攀 眀椀ᤀ欁猀稀攀樀 瀀漀渀愀搀 樀攀搀渀攀渀 洀攀琀爀⸀ Przy zastosowaniu pierwszej metody daje się dość wody, aby przykryć ziarna. To jedyna ਀爀簀渁椀挀愀 瀀漀洀椀ᤀ搁稀礀 瀀椀攀爀眀猀稀Ԁ 愀 搀爀甀最Ԁ 洀攀琀漀搀Ԁ⸁ 䘀攀爀洀攀渀琀愀挀樀愀 爀漀稀瀀漀挀稀礀渀愀 猀椀ᤀ 猀愀洀漀椀猀琀渀椀攀Ⰰ 愀氀攀 樀攀猀琀  następnie pobudzana przez dodawanie do wody wyselekcjonowanych enzymów, lub prościej, ਀瀀漀瀀爀稀攀稀 搀漀氀攀眀愀渀椀攀 眀漀搀礀 稀攀 稀戀椀漀爀渀椀欀眀 眀 欀琀爀礀挀栀 昀攀爀洀攀渀琀愀挀樀愀 樀攀猀琀 樀甀簀 戀愀爀搀稀椀攀樀 稀愀愀眀愀渀猀漀眀愀渀愀⸀  Jedynym celem fermentacji jest usunięcie błonki, co może zająć od sześciu do dwudziestu ਀挀稀琀攀爀攀挀栀 最漀搀稀椀渀 眀 稀愀氀攀簀渁漀嬀持椀 漀搀 稀攀眀渀ᤀ琁爀稀渀攀樀 琀攀洀瀀攀爀愀琀甀爀礀Ⰰ 最爀甀戀漀嬀持椀 椀 猀欀䈀愁搀甀 簀攁氀愀琀礀渀漀眀攀樀  warstwy.
਀倀漀搀挀稀愀猀 洀礀挀椀愀 瀀爀稀攀瀀爀漀眀愀搀稀愀 猀椀ᤀ 漀猀琀愀琀渀椀Ԁ 猀攀氀攀欀挀樀ᤀ㨁 眀猀稀礀猀琀欀椀攀 稀椀愀爀渀愀Ⰰ 欀琀爀攀  pływają po powierzchni są usuwane. Po zakończeniu końcowego mycia, ziarna w łupce muszą zostać osuszone.਀倀爀漀挀攀猀 樀攀猀琀Ⰰ 氀甀戀 瀀漀眀椀渀椀攀渀 戀礀܀Ⰱ 猀稀礀戀猀稀礀 渀椀簀 琀攀渀 搀漀琀礀挀稀Ԁ持礀 猀甀猀稀攀渀椀愀 挀愀䈀攁樀 樀愀最漀搀礀Ⰰ 愀 最䈀眀渀愀  korzyść polega na fakcie, że może być przerwany bez ryzyka, że wystąpią niepożądane ਀昀攀爀洀攀渀琀愀挀樀攀⸀ 匀甀猀稀攀渀椀攀 洀漀簀攁 瀀爀稀攀戀椀攀最愀܀ 眀 猀瀀漀猀戀 渀愀琀甀爀愀氀渀礀Ⰰ 爀漀稀欀䈀愁搀愀樀Ԁ持 稀椀愀爀渀愀 渀愀 洀愀琀愀挀栀 氀甀戀  również w specjalnych maszynach.
਀䬀椀攀搀礀 猀Ԁ 樀甀簀 搀漀欀䈀愁搀渀椀攀 猀甀挀栀攀Ⰰ 稀椀愀爀渀愀 眀 䈀甁瀀挀攀 猀Ԁ 瀀愀欀漀眀愀渀攀 搀漀 眀漀爀欀眀 椀 眀礀猀礀䈀愁渀攀 搀漀 漀嬀爁漀搀欀眀  przetwórstwa lub do magazynów, gdzie są poddawane (tuż przed załadunkiem) końcowej obróbce ਀洀愀樀Ԁ持攀樀 渀愀 挀攀氀甀 甀猀甀渀椀ᤀ持椀攀 䈀甁猀欀椀㨀 眀礀䈀甁猀欀椀眀愀渀椀甀⸀ 唀稀渀愀樀攀 猀椀ᤀ 樀攀搀渀愀欀 欀愀眀ᤀ 洀礀琀Ԁ 樀愀欀漀 欀愀眀ᤀ  wyższego gatunku niż kawę naturalną, a jej cena na rynku jest wyższa. ਀㰀⼀倀㸀

਀㰀䈀㸀伀 戀 爀  戀 欀 愀 ☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀欀 愀 眀 礀 ☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀渀 愀 ☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀猀 甀 挀 栀 漀㰀⼀䈀㸀㰀⼀倀㸀㰀䈀刀㸀

਀䴀攀琀漀搀愀Ⰰ 欀琀爀愀 瀀漀氀攀最愀 渀愀 眀礀䈀甁猀欀椀眀愀渀椀甀 渀愀 猀甀挀栀漀 稀椀愀爀攀渀 欀愀眀礀 樀攀猀琀 渀愀樀猀琀愀爀猀稀Ԁ 洀攀琀漀搀ԀⰁ 最搀礀簀 琀漀  sama przyroda nam ją proponuje, kiedy jagody nie zostaną zebrane osiągnięciu pełnej ਀搀漀樀爀稀愀䈀漁嬀持椀⸀ 圀 椀猀琀漀挀椀攀Ⰰ 瀀漀 琀礀洀 猀琀愀搀椀甀洀Ⰰ 渀愀戀椀攀爀愀樀Ԁ 挀椀攀洀渀椀攀樀猀稀攀最漀 欀漀氀漀爀甀 椀 猀琀漀瀀渀椀漀眀漀 猀挀栀渀Ԁ  jak łupka orzechów. W niektórych przypadkach owoc spada samoistnie na podłoże i usycha ਀稀甀瀀攀䈀渁椀攀 氀甀戀 瀀漀稀漀猀琀愀樀攀 瀀爀稀礀挀稀攀瀀椀漀渀礀 搀漀 爀漀嬀氁椀渀礀 愀簀 稀甀瀀攀䈀渁椀攀 眀礀猀挀栀渀椀攀⸀ Niestety jagody pozostawione na gałęziach mają tendencję do fermentacji, zwłaszcza, gdy ਀猀䈀漁䐀持攀 稀戀礀琀 洀漀挀渀漀 最爀稀攀樀攀 椀 洀漀最Ԁ 眀 琀攀渀 猀瀀漀猀戀 爀漀搀稀椀܀ 稀椀愀爀渀愀 漀 稀䈀礁洀 稀愀瀀愀挀栀甀 稀眀愀渀攀 猀琀椀渀欀攀爀猀⸀  Jeszcze gorzej jeśli spadną: grzyby i bakterie obecne w podłożu mogą zarazić jagody, w czym ਀瀀漀洀愀最愀樀Ԁ 椀洀 攀眀攀渀琀甀愀氀渀攀 搀攀猀稀挀稀攀⸀ Człowiek musi więc podjąć się również suszenia jagód, po wcześniejszym ich zebraniu we ਀眀䈀愁嬀持椀眀礀洀 洀漀洀攀渀挀椀攀 搀漀樀爀稀攀眀愀渀椀愀Ⰰ 氀甀戀 琀甀簀 稀愀渀椀洀 稀漀猀琀愀渀椀攀 瀀爀稀攀欀爀漀挀稀漀渀攀⸀ Jeśli chodzi o suszenie naturalne, to jagody rozkłada się na matach lub, częściej, na ਀眀礀戀爀甀欀漀眀愀渀礀挀栀 樀攀嬀氁椀 樀攀猀琀 琀漀 洀漀簀氁椀眀攀Ⰰ 瀀漀眀椀攀爀稀挀栀渀椀愀挀栀 眀 眀愀爀猀琀眀愀挀栀 漀 最爀甀戀漀嬀持椀 瀀椀ᤀ持椀甀 ⴀ 猀稀攀嬀持椀甀  centymetrów. Owoce muszą być mieszane kilkakrotnie w ciągu dnia, aby ułatwić eliminację ਀眀漀搀礀 椀 甀渀椀欀渀Ԁ܁ 爀漀稀瀀漀挀稀ᤀ持椀愀 猀稀攀爀漀欀椀攀最漀 瀀爀漀挀攀猀甀 昀攀爀洀攀渀琀愀挀樀椀Ⰰ 欀琀爀礀 渀椀眀攀挀稀礀 樀愀欀漀嬀܁⸁ Proces suszenia może trwać aż do dwudziestu dni.਀倀漀琀攀洀 稀椀愀爀渀愀 眀爀稀甀挀漀渀攀 猀Ԁ 搀漀 猀瀀攀挀樀愀氀渀礀挀栀 䈀甁猀稀挀稀愀爀攀欀Ⰰ 欀琀爀攀 甀猀甀眀愀樀Ԁ 猀甀挀栀Ԁ 樀甀簀 漀琀漀挀稀欀ᤀ  pergaminową. Aby wyeliminować odpady stosuje się ਀搀漀搀愀琀欀漀眀攀 洀愀猀稀礀渀礀 氀甀戀 瀀爀稀攀戀椀攀爀愀 猀椀ᤀ 稀椀愀爀渀愀 爀ᤀ持稀渀椀攀⸀

਀㰀倀㸀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀☀渀戀猀瀀㬀 Palenie kawy
਀圀 挀稀愀猀椀攀 瀀愀氀攀渀椀愀 稀椀攀氀漀渀攀 稀椀愀爀渀愀 欀愀眀礀 猀琀愀樀Ԁ 猀椀ᤀ 戀爀Ԁ稁漀眀攀 i uzyskują swój charakterystyczny smak਀椀 愀爀漀洀愀琀⸀ 圀 猀瀀攀挀樀愀氀渀礀挀栀 瀀椀攀挀愀挀栀 最漀爀Ԁ持攀 瀀漀眀椀攀琀爀稀攀 漀琀愀挀稀愀 稀椀愀爀渀愀 稀攀 眀猀稀礀猀琀欀椀挀栀 猀琀爀漀渀Ⰰ 甀洀漀簀氁椀眀椀愀樀Ԁ持 爀眀渀漀洀椀攀爀渀攀 瀀爀愀簀攁渀椀攀⸀ 倀漀搀挀稀愀猀 瀀愀氀攀渀椀愀 眀 稀椀愀爀渀愀挀栀 稀愀挀栀漀搀稀椀 眀椀攀氀攀 瀀爀稀攀洀椀愀渀Ⰰ 洀椀ᤀ搁稀礀 椀渀渀礀洀椀Ⰰ 爀漀稀欀䈀愁搀 戀椀愀䈀欁愀Ⰰ 眀礀瀀愀爀漀眀愀渀椀攀 眀漀搀礀 椀 欀愀爀洀攀氀椀稀愀挀樀愀⸀ 娀椀愀爀渀愀 稀眀椀ᤀ欁猀稀愀樀Ԁ 猀眀漀樀Ԁ 漀戀樀ᤀ琁漀嬀܁⸁ W końcowej fazie palenia, w temperaturze około 200-220 °C, wydzielają się różne substancje lotne, które tworzą niepowtarzalny aromat kawy. Aby uniknąć całkowitego spalenia, ziarna muszą być szybko schłodzone. ਀娀攀 猀䈀愁戀漀 瀀愀氀漀渀攀最漀 稀椀愀爀渀愀 甀稀礀猀欀甀樀攀 猀椀ᤀ 搀攀氀椀欀愀琀渀礀 渀愀瀀愀爀Ⰰ 渀愀琀漀洀椀愀猀琀 瀀愀氀攀渀椀攀 搀䈀甁最椀攀 搀愀樀攀 洀漀挀渀礀Ⰰ 椀渀琀攀渀猀礀眀渀礀Ⰰ a niekiedy gorzki smak. Kraje, które słyną z kawowych tradycji ustanowiły nawet charakterystyczne style palenia, na przykład styl amerykański (ziarno upalone słabo) czy style włoski i francuski (mocno upalone ziarna). Najmocniej kawę pali się w krajach arabskich.਀娀 爀簀渁礀挀栀 最愀琀甀渀欀眀 欀愀眀礀 攀欀猀瀀攀爀挀椀 琀眀漀爀稀Ԁ 猀瀀攀挀樀愀氀渀攀 洀椀攀猀稀愀渀欀椀⸀ 䤀挀栀 搀漀戀爀 樀攀猀琀 挀攀渀椀漀渀Ԁ 甀洀椀攀樀ᤀ琁渀漀嬀持椀ԀⰁ 瀀漀渀椀攀眀愀簀 搀稀椀ᤀ欁椀 搀攀最甀猀琀愀琀漀爀漀洀 甀稀礀猀欀甀樀攀洀礀 眀猀瀀愀渀椀愀䈀攁 欀漀洀瀀漀稀礀挀樀攀 猀洀愀欀漀眀攀 欀愀眀礀⸀  Droga kawowego ziarna kończy się w filiżance aromatycznego napoju.਀㰀⼀倀㸀

਀㰀䄀 匀吀夀䰀䔀㴀∀挀漀氀漀爀㨀 ⌀㠀     ∀ 䠀刀䔀䘀㴀∀琀礀琀甀氀⸀栀琀洀氀∀㸀倀漀眀爀琀㰀⼀䄀㸀

਀㰀⼀䘀伀一吀㸀 ਀㰀⼀䠀吀䴀䰀㸀㰀捳楲瑰猠捲栽瑴㩰⼯楤敭獮潩⹮潣椮⽬浩条獥术晩浩⹧桰⁰㰾猯牣灩㹴