ÿþ<HTML> <HEAD> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <TITLE> przepisy na kaw </TITLE> </HEAD> <BODY BGCOLOR=#E4D8C9> <FONT SIZE=3 COLOR=#6A3500> <P> <A NAME="pompadur"> <B>Cafe ála Pompadur</B><BR> </A> (6 filizanek) <ul type="square"> <li>10 dag gorzkiej czekolady <li>1/8 l bitej smietany <li>1 l mocnej, goracej kawy <li>cynamon <li>galka muszkatalowa </ul> Czekolad rozpu[ci na parze, wymiesza ze [mietan. Mieszanin rozdzieli do fili|anek, zala gorac kaw. Posypa cynamonem i szczypt utartej gaBki. </P> <P ALIGN=RIGHT> <A STYLE="color: #800000" HREF="podstr\przepis.html">Powrót</A> </P> <P> <A NAME="cesarz"> <B>Kawa po cesarsku</B> </A> <ul type="square"> <li>1 |óBtko <li>1 By|ka miodu <li>2 By|ki koniaku <li>2 By|ki sBodkiej [mietanki </ul> Wszystko zmiksowa i zala mocn, gorac kaw. </P> <P ALIGN=RIGHT> <A STYLE="color: #800000" HREF="podstr\przepis.html">Powrót</A> </P> <P> <A NAME="irish"> <B>Irish Coffee</B> </A> <ul type="square"> <li>1 By|ka cukru <li>4 By|ki whisky <li>2 By|ki bitej [mietany </ul> Cukier przesma|y - zrobi karmel, zala whisky, wymiesza, przela do fili|anki, zala gorac, mocn kaw, wymiesza i przykry bit smietan. </P> <P ALIGN=RIGHT> <A STYLE="color: #800000" HREF="podstr\przepis.html">Powrót</A> </P> <P> <A NAME="cynamon"> <B>Kawa z cynamonem</B><BR> </A> SkBadniki: <ul type="square"> <li>50 ml (1/2 szklanki) naparu kawy palonej <li>1 By|eczki cynamonu do zaparzenia z kaw <li>2 By|eczki cukru <li>130 (2/3 szklanki) ml mleka <li>szczypta cynamonu do posypania napoju </ul> Przygotowanie:<BR> Kaw mielon wymiesza z cynamonem i przygotowa w ekspresie przelewowym lub w filtrze rcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate By|eczki kawy na 1 fili|ank. Mleko podgrza do temperatury ok. 80oC i spieni przy u|yciu rcznego ubijaka do mleka (mleko mo|na równie| spieni wykorzystujc dysz ekspresu ci[nieniowego). Do wysokiego szklanego naczynia wsypa cukier, wla podgrzane mleko, takiank z ubitego mleka oraz posypa cynamonem. </P> <P ALIGN=RIGHT> <A STYLE="color: #800000" HREF="podstr\przepis.html">Powrót</A> </P> <P> <A NAME="pomar"> <B>Kawa pomaraDczowo-cynamonowa</B><BR> </A> SkBadniki: <ul type="square"> <li>100 ml (1/2 szklanki) naparu kawy palonej <li>1 By|eczki cynamonu do zaparzenia z kaw <li>2 By|eczki syropu pomaraDczowego <li>50ml (1/4 szklanki) mleka <li>bita [mietana <li>szczypta cynamonu do posypania napoju </ul> Przygotowanie:<BR> Kaw mielon wymiesza z cynamonem i przygotowa w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku rcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate By|eczki kawy na 1 fili|ank.Mleko podgrza do temperatury ok. 80oC. Do fili|anki wla syrop pomaraDczowy, kaw, a nastpnie mleko. Na wierzch naBo|y bit [mietan i posypa cynamonem. </P> <P ALIGN=RIGHT> <A STYLE="color: #800000" HREF="podstr\przepis.html">Powrót</A> </P> <P> <A NAME="miod"> <B>Kawa miodowo-cynamonowa</B><BR> </A> SkBadniki: <ul type="square"> <li>50 ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej <li>1 By|eczki cynamonu do zaparzenia z kaw <li>100 ml (1/2 szklanki) mleka <li>2 By|eczki miodu </ul> Przygotowanie:<BR> Kaw wymiesza z cynamonem i przygotowa w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku rcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate By|eczki kawy na 1 fili|ank.Mleko podgrza do temperatury ok. 80oC. Do szklanki wla miód, mleko, a nastpnie delikatnie wla kaw, aby utworzyBy si warstwy. Na wierzch naBo|y piank z ubitego mleka oraz posypa krokantem orzechowym. </P> <P ALIGN=RIGHT> <A STYLE="color: #800000" HREF="podstr\przepis.html">Powrót</A> </P> <P> <A NAME="latte"> <B>Kawa Latte</B><BR> </A> SkBadniki: <ul type="square"> <li>50 ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej <li>100 ml (1/2 szklanki) mleka <li>czekolada w proszku (do posypania) </ul> Przygotowanie:<BR> Kaw przygotowa w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku rcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate By|eczki kawy na 1 fili|ank. Mleko podgrza do temperatury ok. czubate By|eczki kawy na 1 fili|ank.Mleko podgrza do temperatury ok. 80°C i spieni przy u|yciu rcznego ubijaka do mleka (mleko mo|na równie| spieni wykorzystujc ekspres ci[nieniowy)Do szklanej fili|anki wla likier pomaraDczowy, wsypa cukier, a nastpnie wla kaw. Na wierzch naBo|y piank z mleka. </P> <P ALIGN=RIGHT> <A STYLE="color: #800000" HREF="podstr\przepis.html">Powrót</A> </P> <P> <A NAME="rum"> <B>Kawa z rumem</B><BR> </A> SkBadniki: <ul type="square"> <li>150 ml (3/4 szklanki) naparu kawy palonej <li>2 By|eczki rumu <li>2 By|eczki cukru </ul> Przygotowanie:<BR> Kaw przygotowa w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku rcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate By|eczki kawy na 1 fili|ank.Do fili|anki wla rum, wsypa cukier oraz doda napar kawy. </P> <P ALIGN=RIGHT> <A STYLE="color: #800000" HREF="podstr\przepis.html">Powrót</A> </P> <P> <A NAME="malibu"> <B>Mleczna kawa z rumem Malibu</B><BR> </A> SkBadniki: <ul type="square"> <li>100 ml (1/2 szklanki) naparu kawy palonej <li>100 ml (1/2 szklanki) mleka <li>3 By|eczki Malibu </ul> Przygotowanie:<BR> Kaw przygotowa w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku rcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate By|eczki kawy na 1 fili|ank.Mleko podgrza do temperatury ok. 80°C. Do fili|anki wla rum Malibu, nastpnie doda napar kawy i mleko. </P> <P ALIGN=RIGHT> <A STYLE="color: #800000" HREF="podstr\przepis.html">Powrót</A> </P> <P> <A NAME="wieden"> <B>Kawa po wiedeDsku</B><BR> </A> SkBadniki: <ul type="square"> <li>150 ml (3/4 szklanki) naparu kawy palonej <li>bita [mietana <li>tarta czekolada do posypania </ul> Przygotowanie:<BR> Kaw przygotowa w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku rcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate By|eczki kawy na 1 fili|ank. Kaw wla do fili|anki, udekorowa bit [mietan i posypa tart czekolad. </P> <P ALIGN=RIGHT> <A STYLE="color: #800000" HREF="podstr\przepis.html">Powrót</A> </P> <P> <A NAME="grecka"> <B>Kawa po grecku</B><BR> </A